Masz pytania? Skontaktuj się z nami!

+48 22 541 70 00

info@frogut-bio.pl

Słomki z trawy

Trawa Lepironia articulata rosnąca dziko w delcie Mekongu w Wietnamie ma sztywną strukturę i dzięki temu jest doskonałym surowcem do produkcji słomek.

Trawa jest zbierana, myta i krojona na długość ok. 20 cm. Wnętrze rurki jest czyszczone i całość jest ponownie myta w morskiej wodzie. Następnie słomki pozostawiane są na 2-3 dni na słońcu do wyschnięcia, po czym suszone w piecu w wysokiej temperaturze.

Słomki są zbierane i przetwarzane w naturalny sposób, nie są poddawane działaniu żadnych środków chemicznych ani konserwantów.

Przeznaczone są do jednorazowego użytku w restauracjach, barach i na imprezach. Jednak w przypadku gospodarstw domowych zachęcamy do ich ponownego użycia. Można je opłukać, przetrzeć czystym ręcznikiem i pozostawić do wyschnięcia.

Słomki z trawy rozkładają się naturalnie, pomagając chronić środowisko. Można umieścić je w pojemnikach na kompost lub odpady organiczne.

Są w pełni ekologiczne dla ludzi i środowiska, przyczyniają się do zmiany stylu życia, myślenia i naszej świadomości w zakresie ochrony środowiska i naszej planety.

Produkcja tych słomek odbywa się w sposób nienaruszający równowagi ekologicznej. Trawa zbierana jest ręcznie przez miejscową ludność. Praca tych wiejskich rolników opiera się na różnorodnych produktach z trawy Lepironia, które stanowią główne źródło ich dochodów.

  • długość 200 +/- 5 mm Ø 4,5 - 6,5 mm
  • zachowują swój kształt zarówno w ciepłej, jak i zimnej wodzie
  • nie nasiąkają żadnym płynem
  • nie mają zapachu ani smaku
  • nie wpływają na smak napoju
  • nie powodują deforestacji
  • 100% naturalne
  • 100% biodegradowalne
  • bez glutenu
  • bez laktozy
  • bez cukru
  • bez konserwantów