Masz pytania? Skontaktuj się z nami!

+48 22 541 70 00

info@frogut-bio.pl

Słomki z trawy

Trawa Lepironia articulata rosnąca dziko w delcie Mekongu w Wietnamie ma sztywną strukturę i dzięki temu jest doskonałym surowcem do produkcji słomek.

Trawa jest zbierana, myta i krojona na długość ok. 20 cm. Wnętrze rurki jest czyszczone i całość jest ponownie myta w morskiej wodzie. Następnie słomki pozostawiane są na 2-3 dni na słońcu do wyschnięcia, po czym suszone w piecu w wysokiej temperaturze.

Słomki są zbierane i przetwarzane w naturalny sposób, nie są poddawane działaniu żadnych środków chemicznych ani konserwantów.

Przeznaczone są do jednorazowego użytku w restauracjach, barach i na imprezach. Jednak w przypadku gospodarstw domowych zachęcamy do ich ponownego użycia. Można je opłukać, przetrzeć czystym ręcznikiem i pozostawić do wyschnięcia.

Słomki z trawy rozkładają się naturalnie, pomagając chronić środowisko. Można umieścić je w pojemnikach na kompost lub odpady organiczne.

Są w pełni ekologiczne dla ludzi i środowiska, przyczyniają się do zmiany stylu życia, myślenia i naszej świadomości w zakresie ochrony środowiska i naszej planety.

Produkcja tych słomek odbywa się w sposób nienaruszający równowagi ekologicznej. Trawa zbierana jest ręcznie przez miejscową ludność. Praca tych wiejskich rolników opiera się na różnorodnych produktach z trawy Lepironia, które stanowią główne źródło ich dochodów.

  • długość 200 +/- 5 mm Ø 4,5 - 6,5 mm
  • zachowują swój kształt zarówno w ciepłej, jak i zimnej wodzie
  • nie nasiąkają żadnym płynem
  • nie mają zapachu ani smaku
  • nie wpływają na smak napoju
  • nie powodują deforestacji
  • 100% naturalne
  • 100% biodegradowalne
  • bez glutenu
  • bez laktozy
  • bez cukru
  • bez konserwantów
Słomki z ryżu

Słomki wykonane z mączki ryżowej z dodatkiem skrobi z tapioki i ewentualnie barwników naturalnych.

Dzięki zaawansowanym procesom technologicznym są trudne do złamania, sztywne i mają równą grubość ścianek.

Mogą być przechowywane przez 18 miesięcy. Czas ten zostaje skrócony do 30-120 minut, gdy zostaną umieszczone w normalnej lub zimnej wodzie.

  • długość 220 +/- 2 mm Ø 6,5 lub Ø 8 mm
  • nie maja zapachu ani smaku
  • nie wpływają na smak napoju
  • nie powodują deforestacji
  • 100% biodegradowalne
  • bez glutenu
  • bez laktozy
  • bez cukru
Słomki z trzciny cukrowej

Wykonane z włókien pozostałych po wyciśnięciu soku z trzciny cukrowej, z dodatkiem innych składników biodegradowalnych.

Surowiec do wytworzenia tych słomek to nic innego jak recykling odpadów produkcji cukru. Takie wykorzystanie surowca realnie przyczynia się do osiągnięcia zrównoważonego rozwoju poprzez efektywne zarządzanie naszymi wspólnymi zasobami naturalnymi i ograniczaniem ilości odpadów.

Mogą być pakowane pojedynczo w papier z wydrukowanym logo.

Ich końcówki mogą być cięte pod kątem.

  • długość 210 +/- 6 mm Ø 6 Ø 8 Ø 12 mm
  • nie maja zapachu ani smaku
  • nie wpływają na smak napoju
  • nie powodują deforestacji
  • 100% biodegradowalne
  • bez glutenu
  • bez laktozy
  • bez cukru